Nevíte, jaké květiny vybrat do svatební kytice? Vybírejte sezónní. Kromě toho, že budou květiny krásně vonět, můžete mít jistotu, že bude vaše kytice neopakovatená.

Na květinovém statku ve Velkých Přílepech pěstujeme více než 100 druhů květin k řezu. V ateliéru pak tvoříme svatební květinovou výzdobu. Přesně takovou, jako na svou svatbu potřebujete.

U nás v lednu pivoňky nepotkáte. A vlastně ani v září. Pivoňky totiž kvetou v červnu, někdy už koncem května. Řídíme se sezónou, přírodou a počasím. Všechny naše kytice jsou typické pro dané roční období. Vyhýbáme se klasickým komerčním květinám – dokonalým růžím, intenzivním liliím apod.

Pěstujeme květiny s tradicí, květiny našich babiček. Obnovujeme díky tomu i půdu a krajinu kde hospodaříme.

Žádná naše květina nepoznala chemický postřik ani syntetické hnojivo. Jsou pěstované s trpělivostí a láskou a s cílem navracet přírodě krásu. Vždy čerstvé, pěstované pomalu a díky tomu mají energii, která otevírá každé srdce.

Každý měsíc je u nás ve znamení určitých druhů květin. Podívejte se, co zrovna kvete v termínu vaší svatby.

duben - květen

Květinovou sezónu začínáme s narcisy a čemeřicí. Narcisy jsou nejen klasické žluté, ale nádherné bílé nebo meruňkové odstíny, třeba bridal crown. Začátkem dubna většinou sklízíme první tulipány. Čerstvé květiny doplňujeme o narašené kvetoucí větve (trnky, třešně…) a také břečťan, bobkovišeň, skalník nebo netřesk. Od poloviny dubna již máme plnou květinovou sezónu a vážeme z unikátních tulipánů (pivoňkovité, třepenité apod.)

květen 

Vrchol jara a velmi dynamický měsíc. Na začátku května vážeme hlavně z tulipánů a narcisů. V polovině května většinou začínáme sklízet jednu z nejúžasnějších květin - pryskyřník. Zároveň začínají kvést velkokvěté sasanky. Také sklízíme různé druhy šalvějí, orlíčky, večernici. Koncem květina začínají kvést chrpy, některé druhy okrasného česneku, první pivoňky. Užíváme si záplavu kopretin a kosatců. Do kytic vážeme kokošku pastuší tobolku, penízek rolní, různé druhy trav.

červen

Začátkem června kvete chrastavec, večernice vonná, různé divizny (bílé, vínové), zvonky, chrpy, ostrožka. Stále ještě sklízíme pryskyřníky. Postupně nakvétají pivoňky, na poli několik stovek keřů. Sklízíme okrasný česnek a kosatce od bílé přes modrou, hořčicovou a lososovou. 

Od poloviny června už kvete hvozdík, lupina, černucha, chrpa, stračka, ostrožka, zvonek dvoudomý, kontryhel, měsíček, koukol, kohoutek.

červenec

V červenci plně kvetou luční druhy květin - řebříček, hlaváč, silenka, kopretiny. Stále sklízíme tolik oblíbenou chrpu. Začíná sezóna cínií. 

Další druhy: ostrožka, hledík, růže, echinacea, černucha, rudbekie, kopretina, krásenka

srpen

Hlavní květinou jsou elegantní jiřiny různých velikostí, tvarů a barev. Sklízíme také astry, černuchu, hledíky, nestařec, tabák, chrpy, len, hlaváče, bělotrn. Kvete záplevák, různé druhy trav. V plném květu jsou krásenky, cínie a slunečnice. Sklízíme málo známé bílé a růžové slézy a slézovce.

Další druhy: ostrožka, hledík, růže, echinacea, černucha, rudbekie, krásenka, smilek, suchokvět, koukol, statice, slaměnka.

září - říjen

V září je sortiment ještě velmi pestrý. Sklízíme jiřiny, krásenky, hledíky, chrpu, černuchu, tabák, len, lničku, rudbekii, hlaváče, krásenky. Znovu nakvétají růže, chrastavec nebo řebříček. Pro září je typické sedum, podzimní astry. Stejné druhy květin kvetou až do prvních mrazů, což může být třeba až začátkem listopadu, někdy už v říjnu. 

listopad - březen

V listopadu sklízíme poslední čerstvé květy - chryzantémy. Vydrží i lehké mrazíky. Do kytic postupně přidáváme více různých větviček a sušených květin. Asi od poloviny listopadu vážeme zimní kytice - kombinaci zelených větví a sušených květin. Využíváme narašené větve s květy, břečťan, bobkovišeň, sklaník, jehličnany, netřesk. K dispozici máme několik desítek druhů sušených květin, např. ostrožka, cínie, růže, pryskyřník, bělotrn, nevěstin závoj.